2019年最新高考英语一轮复习语法专项突破第十讲主谓一致和特殊句
....
....
主谓一致和特殊句式
Ⅰ 单句语法填空
1.(2018·哈尔滨六校联考)Such good use___________ he make of his spare time that his English has improved a lot.
答案:does
2.(2018·广东三校联考)It was not until dark___________ he found what he thought was the correct way to solve the problem.
答案:that
3.(2018·湖南四校期中)When we arrived, we were surprised to find that the air as well as large quantities of water ___________ (be) polluted.
答案:was
4.(2018·温州十校联考)The police were seeking more information to find out who it was ___________ killed the rich merchant.
答案:that
5.(2018·东北师大附中期中)Some of you may have finished Unit One. If ___________ , you can go on to Unit Two.
答案:so
6.It was this school where he once studied ___________ gave him a chance of teaching. 答案:that
7.(2018·北京海淀期中)Refer to the answer, ___________ then you will find where your problem is.
答案:and
8.___________ surprising it is that you should not know what has happened! 答案:How
9.(2018·安徽师大附中模拟)More than a dozen students in that school ___________ (send) abroad for further study every year.
答案:are sent
10.When ___________ (expose) to danger and conflict, men tend to increase blood pressure, feeling nervous or anxious.
答案:exposed
Ⅱ 单句改错
....
1.(2018·山东省实验中学诊断)His teammate and friend Henry, as well as most of the audience, are surprised at the judge’s preference.___________
答案:are→is
2.It was nobody else at hand, and I had to carry the heavy box to the eighth floor by myself.___________
答案:It→There
3.Only at this moment the parents realize that what great effect their behavior had on their children.___________
答案:在moment后加did
4.How rapid progress Tom has made in his studies!___________
答案:How→What
5.Protecting our earth, or else it will be no longer fit for us to live on.___________ 答案:Protecting→Protect
Ⅲ语法填空
(2018·江西南昌一模)We want everyone to respect us. Do we respect everyone around us? The answer is a big NO! We don’t respect 1.___________ we think is better than us, we don’t respect poor and old people, and we don’t respect who we feel is not better 2.___________ us. So how can we win respect? The easiest way 3.___________ (gain) respect is by giving respect.
Winning respect might be difficult but not impossible. Don’t use bad language. Being 4.___________ (help) and listening to someone are a sign of giving respect and 5.___________ (win) respect as well. With patience and practice, you can get any kind of virtue.
Flowers are the main 6.___________ (attract) of any type of decoration and in the same way respect is the beauty of life. Life is terrible 7.___________ respect. Just think whenever you go to a party, everyone there is not treated equally. Do you know why? Because of 8.___________ (they) manners.
Why are we not treated sometimes as 9.___________ (expect)? Because we do the same to others who have expectations from us. Relationship can be healthy if we never cross the walls of respect.
Without respect, you ca n’t live. You need respect everywhere, in life, in work, in society or in family. A respected person 10.___________ (speak) politely.
【解题导语】本文探讨了尊重与被尊重之间的关系并告诉我们应该如何赢得他人的尊重。
....
....
.... 1.who 解析:考查连接词。空处引导宾语从句,在从句中作主语,且主语是人,we think 是插入语,不影响句子结构,故应填who 。
2.than 解析:考查介词。根据空前的better 可知,此处为比较级,故应填介词than 。
3.to gain 解析:考查非谓语动词。此处为不定式作后置定语,修饰名词way ,故填to gain 。
4.helpful 解析:考查形容词。由Being 可知,此处应填一个形容词,故填形容词形式helpful 。
5.winning 解析:考查动名词。介词后跟名词、代词或动名词作宾语,故此处用winning 作介词of 的宾语。
6.attraction 解析:考查词性转换。根据空前的the main 和空后的of 可推知,此处应填一个名词,故用名词形式attraction 。
7.without 解析:考查介词。根据上文的“respect is the beauty of life”可推知,没有尊重的生活是可怕的,故用介词without ,后跟名词respect ,表示“如果没有尊重”。
8.their 解析:考查代词。此处应用形容词性物主代词their 修饰名词manners ,在句子中作定语。
9.expected 解析:考查固定搭配。as expected 为固定搭配,意为“正如所想的那样”。
10.speaks 解析:考查时态和主谓一致。全文时态为一般现在时,故此处也用一般现在时,且主语A respected person 为第三人称单数意义,故用speaks 。
Ⅳ 短文改错
(2018·湖北八校第一次联考)It was on a warm autumn day that my father and I walk into my new high school. After registered in the classroom, the volunteer took me to my dormitory. Altogether I had five roommates, two of which arrived later. I got to know my new roommate immediately. Although I was quite unwilling to say “Goodbye” to my father, but he had to leave to home. I suddenly realized I had grown up and that I had to look after me and live independently. Not until then I know my senior high school life had real begun.
答案:
It was on a warm autumn day that my father and I walk walked
into my new high school. After registered registering in the classroom, the a
volunteer took me to my dormitory. Altogether I had five roommates, two of which whom
arrived later. I got to know my new roommate roommates
immediately. Although I was quite unwilling to say “Goodbye” to my
....
.... father, but yet 或but he had to leave to for
home. I suddenly realized I had grown up and that I had to look after me myself
and live independently. Not until then did ∧ I know my senior high school life had real really
begun.
…… 此处隐藏:2931字,全部文档内容请下载后查看。喜欢就下载吧 ……相关推荐:
- [说明书]浅谈视觉传达设计中的色彩艺术
- [说明书]数据库原理-实验8-查询优化
- [说明书]临时用电施工组织设计
- [说明书]反假币考试试题第二套(人民币)
- [说明书]《建设工程监理规范》-2014.3.1实施
- [说明书]筋出槽,骨错缝病机诠释
- [说明书]百度预计来路对网站权重有多大影响
- [说明书]房屋面积测绘细则
- [说明书]计算机控制技术填空题汇总
- [说明书]乡镇卫生院(社区中心)死亡医学证明管
- [说明书]2013尾矿工实操试题
- [说明书]2015事业单位面试备考:贵州省事业单位
- [说明书](目录)2017-2022年半导体材料市场发
- [说明书]浙江省制造业发展“十三五”规划
- [说明书]干部选拔任用工作情况的自查报告
- [说明书]《发电厂电气部分》课后部分问答题整理
- [说明书]中国建立政府成本会计制度的思考
- [说明书]中国文化输出的现状及挑战-100分
- [说明书]通信原理实验指导(13-9)
- [说明书]HSF培训试卷(有害物质培训考试试题)
- 高中地理必修一:2.3《大气环境之六_气
- 新人教版八年级数学上期末总复习精品优
- WEB应用托管平台系统架构
- 《应用文写作》期末试卷
- 2017年秋九年级数学上册24.3正多边形和
- _空心村_形态特征与生成机理分析_以河
- 北师大版生物七年级下册12章2节感受器
- 社区卫生服务中心主任职责
- 广东省2014届广州二模材料作文“求道”
- 完整户口本英文翻译模板
- 2015年液化天然气LNG市场调研及发展趋
- 农村学校教育发展新
- 2014年注册税务师税法(Ⅱ)考试试题及答
- 东方大学俄语新版第5册第-7课课文翻译
- 路基路面工程课程设计1
- 219亩项目2011营销策略
- 第1篇 贸易术语-EXW、FCA、FAS
- 年会或大型活动防疫应急预案
- 改善提案(合理化建议)
- 初三英语第四单元ppt




